Teknoloji

Cepkask Genel Müdürü Tayfun Gülgeç Cep Telefonu Fiyatları

Cep Telefonu Fiyatları

Dövizdeki artış nerdeyse tamamı ithal olan cep telefonu fiyatlarının zamlanmasına sebep oldu.
Doğrudan ithal edilen cep telefonlarının yanı sıra yerli üretim olarak adlandırılan cep telefonlarının da neredeyse yüzde 90 parçası yurt dışından geldiğinden cep telefonu fiyatları da dövize kurlarına bağlı olarak hareket etmekte.
Hükümetin cari açığı kontrol altına alma kararlılığının sonucu cep telefonu satışlarına getirilen taksit sınırlaması tüketimi yavaşlatmasına rağmen satışları düşen cep telefonu markaları karlarından feragat ederek fiyatları nispeten düşürmeye çalışsalar da gözle görülür bir ucuzlama yaşanmadı.
Hükümetin son düzenlemesiyle 3.500.-TL’nin altında satış fiyatlarına sağladığı 12 ay taksit imkanı piyasada olumlu karşılandı ve tüketim ağırlıklı olarak bu sınırın altındaki marka ve modellere kaydı.
Ancak telefon markasını ve modelini sosyal bir statü göstergesi olarak gören orta ve üst gelir gurubu tüketiciler taksit sınırlaması ve fiyat artışlarına aldırmadan yine yüksek segmentdeki cep telefonlarının fiyatlarına aldırmadan satın aldılar.

2018 yılında 10.7 Milyon Adet Cep Telefonu Satıldı

Gerek olumsuz ekonomik nedenler gerekse taksit sınırlamaları yıllık bazda telefon satışlarını anlamlı bir şekilde azaltmaya etken olmadı.
Bütün önlemlere rağmen geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz 14 milyon adetlik yıllık satışlar 2018 de ancak 10.7 milyon adete kadar geriledi.

Pahalı Cep Telefonları Statü Göstergesi

Türkiye’de daha çok orta doğu ülkelerinde rastladığımız zengin ve özel görünme saplatısı çok yaygın.
Bu saplantıyı otomobil satışlarında da çok net görüyoruz. Caddelerimizde Almanya dan daha fazla Mercedes Bmw marka araçlar kolgeziyor.
Aynı işi görecek ve faydayı yaratacak çok daha ekonomik araçlar olmasına rağmen sadece statü için çok daha pahalı araçlar tercih edilmekte.
Bu davranış şekli birebir cep telefonu seçiminde de görülüyor. Toplumun davranış biçimi bu yönde olunca cep telefonu satış adetlerinde gerileme istenen düzeye gelmiyor.
Günümüzde kendini önemli ya da yoğun bir çalışma içinde göstermek uğruna zaman zaman iki cep telefonu bile taşıdığımız oluyor. Tabiki zaruret sebebiyle iki cep telefonu taşıyanları ayrı tutuyorum.

Satatüden Sosyalleşmeye

Ülkemizde cep telefonlarına olan ilgiyi tetikleyen farklı bir unsur da gençlerimizin sosyalleşme ihtiyacı. Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğu bir gerçek. Özellikle Anadolu gençliğinin çeşitli örf adetler veya gelenekler sebebiyle sosyalleşmeleri batıya göre son derece sınırlı hatta bazen imkansız.
Ancak cep telefonları gençlerimize sosyal medya aracılığıyla sosyalleşmeleri için sınırsız bir alan sunuyor. Bu alan da gençlerimizin bazen orta yaşlılarımızın da ilgisini çekmekte.

Cep Telefonu, Sadece Cep Telefonu Değildir

Cep telefonu Türkiye’de sadece ses ve data transferi yapan bir elektronik cihaz olarak açıklanamaz.
Sosyo kültürel ya da sosyo ekonomik alanda cep telefonları son derece önemli bir noktada.
Bu sebeple cep telefonlarının fiyatları ne olursa olsun, hangi kısıtlamalar getirilirse getirilsin cep telefonu satışları belli bir noktadan daha fazla geriletilemz.
Son bir örnek vermek gerekir ise, toplu taşıma da seyahat eden yolcuların davranışlarını incelemenizi öneririm.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı